Trendy Velserbroek

Leskist ‘Trendy Velserbroek’. (groep 8)


De derde en laatste leskist voor groep 8 gaat over wonen in de Velserbroekpolder. Velserbroek-xndrDoor de eeuwen heen hebben er verschillende ‘trends’ van wonen plaatsgevonden. Er zijn sporen van 5000 jaar terug gevonden! Kinderen maken door middel van een dvd-presentatie kennis met het wonen door de eeuwen heen zoals de prehistorische boerderijen waarin familie en vee samenwoonden en de 17e eeuwse trend; buitenplaatsen waarbij rijke Amsterdammers in de zomer de stinkende stad ontvluchtten op zoek naar het frisse landleven. Zij kochten of bouwden zeven buitenplaatsen aan de rand van Velserbroek, de Hofgeest, het hoger gelegen gedeelte van de polder. Uiteindelijk zoomen we met de presentatie in op Beeckestijn, dat dankzij de gemeente Velsen onze mooist bewaard gebleven buitenplaats is en waar binnenkort het Podium voor Tuin- en Landschapscultuur van start gaat.

Door de tuinen van Beeckestijn is een speurtocht gemaakt, waarmee de kinderen zich kunnen inleven in het leven op een buitenplaats in de 17e eeuw. Maar ook Velserbroek anno 2010 komt aan de orde. Wat vinden de kinderen van hun wijk en hoe zou de wijk er uit zien in 2025 of zelf 2125? Naar aanleiding van de introductie op de dvd kunnen leerkrachten een keuze maken tussen verschillende verwerkingsmogelijkheden. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld zelf nadenken over de inrichting van het laatste stukje van Velserbroek dat misschien in de toekomst bebouwd gaat worden. Wat zal de nieuwe woontrend worden? Hoe zouden zij later willen wonen? De kinderen gaan het landschap inrichten en woonvormen ontwerpen. Of de kinderen kunnen als aanvulling op het boek ’25 jaar Velserbroek’ een boek ‘Mijn Velserbroek’ maken over hun herinneringen aan het wonen en naar school gaan in Velserbroek. Bij beide opdrachten zijn er opdrachtkaarten en is er inspiratiemateriaal.

omslag.velserdijkrouteOok is er de fietstocht ‘de Velserdijkroute’ met een GPS-apparaat aanwezig. De kinderen gaan zelf plannen ontwikkelen hoe Velserbroek er in deze en volgende eeuw nog trendyer en duurzamer uit komt te zien. Website en fietsroute. Speciaal voor dit project is de website www.erfgoedvelsen ontwikkeld, waarop een virtuele fietsroute door de polder te vinden is (tevens één van de opdrachten).

velserdijkrouteoverzichtDaarnaast is een echte GPS-fietsroute van 12 kilometer gemaakt onder de naam ‘Velserdijkroute’. In het bijbehorende boekje wordt bij 16 stops korte informatie gegeven. Ook zijn er 16 vragen, die door de kinderen kunnen worden ingevuld. Met een GPS kan de route worden gevolgd, maar in het boekje staat ook een routebeschrijving en een kaartje. Als ‘Assistent-Dijkgraaf’ kunnen de kinderen met deze route hun ouders en andere familieleden als gids begeleiden door de polder. (Het fietsrouteboekje is verkrijgbaar in het museum á € 2,00 en de GPS te huur voor €2,00).